Inloggenwachtwoord vergeten?
Je bent hier:
  1. Home
  2. Bijeenkomsten
  3. Webinar: Aanpak van eenzaamheid (onder jongeren)
< terug naar alle bijeenkomsten

Webinar: Aanpak van eenzaamheid (onder jongeren)

Iedereen voelt zich weleens eenzaam of alleen. Wat is eenzaamheid precies en wanneer is eenzaamheid een probleem?

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten. Eenzaamheidgevoelens kunnen invloed hebben op je gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Gemeenten, sociale professionals en inwoners spelen een cruciale rol bij het voorkomen en verminderen van eenzaamheid. Maar wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid?

Op dinsdag 15 december 2020 organiseren we van 13.00 tot 14.00 uur ons derde MNE webinar met als onderwerp 'Aanpak van eenzaamheid (onder jongeren)'. 

Inge van Steekelenburg is organisatieadviseur bij Movisie en is aangesloten bij het landelijke actieprogramma Een tegen Eenzaamheid. Inge neemt je mee in de aanpak van eenzaamheid, op welke manier komt het voor en wat doen gemeenten op het thema eenzaamheid. Aansluitend vertellen Gerrie Kelderman en Mariam Chaoui van Malkander over wat zij doen voor eenzame jongeren in Ede. Wat werkt en wat werkt niet?

Eenzaamheid is de afgelopen jaren steeds meer in de belangstelling gekomen. Het wordt als een belangrijk sociaal vraagstuk gezien door zowel inwoners, professionals als beleidsmakers en de overheid. Er is dan ook steeds meer kennis beschikbaar over de oorzaken, risicogroepen en gevolgen van eenzaamheid. Hoewel eenzaamheid herkend wordt als een belangrijk maatschappelijk vraagstuk, worstelen veel gemeenten en andere betrokkenen met de vraag hoe je eenzaamheid op een doordachte manier kunt aanpakken. Eenzaamheid bouwt zich op in de loop van de tijd. Het verminderen ervan kost tijd, energie en is in de eerste plaats maatwerk. We bespreken de definities, oorzaken, risicofactoren, ook de gevolgen komen aan bod. We staan verder stil bij de belangrijkste (beleids)ontwikkelingen en het belang van preventie van eenzaamheid.

Meer informatie over eenzaamheid vind je op www.movisie.nl/eenzaamheid