Inloggenwachtwoord vergeten?

Boeiend webinar: Aanpak van eenzaamheid (onder jongeren)

Op dinsdag 15 december vond het derde webinar van onze Netwerkclub plaats met als onderwerp: de aanpak van eenzaamheid (onder jongeren).

Na een korte introductie van Angelique, projectleider van Maatschappelijk Netwerk Ede,  kreeg Inge van Steekelenburg het woord. Inge is werkzaam bij Movisie als organisatieadviseur en adviseert bij het landelijk actieprogramma  “Een tegen eenzaamheid”.

Eenzaamheid kun je beschrijven als een gemis aan betekenisvolle relaties. Je hebt daarin drie soorten eenzaamheid: 

- sociale eenzaamheid
- emotionele eenzaamheid
- extentiële eenzaamheid

Inge liet ons de neerwaartse spiraal zien van o.a. de oorzaak en gevolgen van eenzaamheid. Gelukkig bleef het daar niet bij en kregen we ook handvatten aangereikt om een effectieve aanpak te gebruiken om die negatieve spiraal te doorbreken en de weg omhoog te wijzen.

Wat ook duidelijk werd is dat ouderen die eenzaam zijn dat anders ervaren en ook beter kunnen benoemen dan jongeren. Bij jongeren zie je niet snel dat ze zeggen dat ze eenzaam zijn maar dat ze zich 'rot voelen'. Het benoemen van eenzaamheid als je jong bent is nog niet vanzelfsprekend. En dus vergt eenzaamheid onder jongeren een andere aanpak dan de eenzaamheid bij ouderen.

We bekeken en spraken door over een filmpje waarin werd getoond hoe eenvoudig het eigenlijk is om iets voor een ander te betekenen door die eerste stap te zetten en contact te leggen.

Na Inge kwamen Gerrie Kelderman en Mariam Chaoui aan het woord. Zij gaven een boeiende presentatie en uitleg over hun aanpak en activiteiten als jongerenwerkers bij Malkander. Erg mooi om te zien wat er in Ede door hen gedaan wordt om eenzame jongeren te bereiken en daar vervolgens mee omgaan. Ook gaaf te zien dat eenzaamheid onder jongeren al zo duidelijk vorm heeft gekregen.

Er namen ditmaal 50 deelnemers deel aan het webinar en er werd veel positieve feedback gegeven. Veel van de deelnemers gaven aan dat ze het erg interessant vonden en fijn nu te weten wat er in Ede wordt gedaan en bij wie ze terecht kunnen wanneer ze eenzaamheid signaleren in hun eigen werk.

Uiteraard hopen we dat in 2021 het weer mogelijk zal zijn om fysieke bijeenkomsten te houden. We werken inmiddels aan een programma voor volgend jaar. 

Voor nu wensen we jullie hele goede kerstdagen toe en een gezegend 2021!

< terug naar alle nieuwsberichten