Inloggenwachtwoord vergeten?

Buurtspraak Buurt Ede en Veldhuizen genomineerd voor Gelderse Roosprijs

Over de buurtspraak

Als op de derde donderdag van september de klokken luiden van de Oude kerk in Ede worden de geërfden van de Buurt Ede en Veldhuizen opgeroepen “ter Buurtspraak” te gaan. Iedere inwoner van Ede-Dorp en buurschap Veldhuizen met eigen grond is geërfde en heeft stemrecht bij de Buurtspraak. Dit ter Buurtspraak gaan gebeurd al eeuwen lang om -vooral in vroeger tijden-  te beslissen over het beheer van de Buurt.

Deze oudste vorm van democratisch bestuur bestaat nog altijd maar past zich aan veranderende tijden. Het hebben van eigen rechten en het opleggen van boetes is geschiedenis maar samen werken aan burgerparticipatie is iets wat nog altijd geërfden kan verbinden. Zo was het vroeger en zo gaat het nu: “midden in de samenleving”.

Over de Gelderse Roosprijs

Erfgoed Gelderland staat voor Samen Verleden Toekomst Geven. Om dit kracht bij te zetten reikt Erfgoed Gelderland vanaf 2017 een tweejaarlijkse erfgoedprijs uit: de Gouden Gelderse Roos. De Gouden Gelderse Roos is er voor erfgoedprojecten en activiteiten met impact.

Het doel van de prijs is een podium bieden voor inspirerende erfgoedprojecten over de geschiedenis van Gelderland. Erfgoed Gelderland wil zo samenwerking en creativiteit stimuleren. De Gouden Gelderse Roos betrekt een groot publiek bij het erfgoedveld en zet de vele vrijwilligers in het zonnetje. Er worden twee Gouden Gelderse Rozen uitgereikt: de Gouden Gelderse Roos Publieksprijs en de Gouden Gelderse Roos Juryprijs.

Stemmen

Mogelijk een mooie prijs voor Edes cultureel erfgoed. Stemmen kan via de website van Erfgoed Gelderland. Hier komt u via deze link.

< terug naar alle nieuwsberichten